Jdi na obsah Jdi na menu
 


Eragon

Eragon se vydá do Dračích hor, kde chce ulovit nějakou zvěř, aby jeho rodina- strýc Gero a bratranec Roran- měla dostatek masa na zimu. Když se plíží na louce za zraněnou srnou, nečekaně spadne z nebe dračí vejce. Eragon ho posléze zkouší opakovaně avšak bezúspěšně prodat. Nakonec na něj ale zapomene až do dne, kdy se z něj vylíhne dračí mládě. Několik dalších dní ho chová na kraji lesa, kde mu postaví příbytek ve větvích.

Mezitím se k nim šíří zprávy o útocích uralů (válečníků krutovládce Galbatorixe) na obchodníky a jiná menší města v Království směrem na jih.

Eragon začíná cvičit komunikaci se svým drakem pomocí mysli a učí ho vše, co zná. Brzy zjistí, že je jeho drak ve skutečnosti dračice a proto jí dá jméno Safira. Zanedlouho se zdá být natolik veliká a silná, aby si sháněla potravu sama. Ale čím je větší, tím horší je to i s jejím schováváním v lese…

Věci se konečně dávají do pohybu, když zavítá do Carvahallu pár cizinců v černých pláštích- ra'zaků (ra’zakové jsou další dva služebníci krále Galbatorixe). Ra'zakové se dozvědí o vejci a zabijí Eragonova strýce Gera. Roran- Eragonův bratranec- se naštěstí vydá o chvíli předtím za učením k mlynáři v Therinsfordu. Eragon nemá na výběr a tak se po zotavení vydá společně se Safirou z Carvahallu najít ra’zaky a pomstít strýcovu smrt. Těsně před odchodem se k němu přidá stařec Brom vypravěč. Brom ho na cestách cvičí v boji, v kouzlech a dokonce i v péči o draka. Safira zatím roste, Eragon sílí a stále se učí nová slova ze starověkého jazyka, které používá při lekcích kouzlení. Jak stopují ra'zaky přes městečka v údolí Palancar, seznamují se s opravdu vážnou situací v Království, které je pod krutovládou posledního Dračího Jezdce Galbatorixe. Ra'zaky stopují až za urgaly vyvražděné město Yazuak a zjistí, že jim na jakýchsi zvířatech odletěli. Najdou tam však láhev od speciálního oleje, a tak putují do Teirmu za Bromovým dávným přítelem Jeodem, obchodníkem, s jehož pomocí se jim podaří dostat k obchodním záznamům a zjistí tak, že ra'zakové přebývají v Dras-Leoně. Když dorazí do dalšího z měst Dras-Leona a vyzvídají tam na úkryt ra'zaků, jsou prozrazeni a Brom je zraněn. Ze zajetí je osvobodí mladý Murtagh, se kterým společně utíkají před zákeřnými ra'zaky. Když se pro přečkání noci zastaví v jeskyni, prozrazuje vyčerpaný a těžce raněný Brom, že byl kdysi Dračím Jezdcem, ale že mu jeho dračici- Safiru, v jedné bitvě zabili. Posléze carvahallský vypravěč umírá.

Eragon tedy putuje dál s novým přítelem Murtaghem. Rozhodují se zanechat pronásledování ra'zaků a vydají se za Vardeny. Brom ještě před smrtí řekl Safiře, koho mají vyhledat v Gil‘eadu. Jedou tedy do rušného Gil'eadu. Tam je nečekaně zajmou urgalové v čele se stínem Durzou a pošlou je do městského vězení. Při útěku se s ním Eragon utká, ale Murtaghův šíp stína usmrtí jen na krátko. Podaří se jim také zachránit zde vězněnou a mučenou elfku Aryu, která jim při spanilém útěku přes poušť Hadarak v bezvědomí, kdy se s ní Eragon pomocí mysli dennodenně spojuje, že se Vardenové ukrývají v Beorských horách. Utečou proto armádě a vydají se do hor, kde ale narazí na vojsko urgalů - mnohem větších a lepších Kullů. Ti s nimi drží krok až k úkrytu Vardenů, Tronjheimu, městu-skále. Ukáže se, že Mutagh je synem Morzana, posledního z Křivopřísežníků (Jezdců, kteří se přidali ke králi), a proto byl vsazen do vězení. Eragon je posléze seznámen s politickou a mocenskou situací v Alagaësii a podroben zkouškám svých dovedností. Brzy také vzejde na povrch, že se urgalové shromažďují v probořeném trpasličím městě, a že plánují podzemní útok na Tronjheim. Celé město se připravuje k boji. Ve velké bitvě se lstí dostane velitel urgalských vojsk Durza do samotného města, kde se po druhé utká s Eragonem. Ten ho s Aryinou a Safiřinou podporou, ale samozřejmě i s velmi notnou dávkou štěstí, bodne mečem do srdce, a tím i konečně definitivně usmrtí. Urgalská vojska se bez svého velitele navzájem povraždí a rozutéká, a tím je lid Vardenů a trpaslíků zachráněn
.