Jdi na obsah Jdi na menu
 


CHristoper Paolini

Christopher Paolini

 

 

 

Christopher Paolini se narodil 17. listopadu 1983 v USA, Kennethovi a Talitě Paoliniovým. Nyní žije se svou rodinou v Paradise Valley v Montaně. Vyrůstal spolu se svou mladší sestrou Angelou (se kterou konzultoval jednotlivé pasáže Eragona, ostatně po ní pojmenoval i jednu postavu - „kořenářku-čarodějnici“ Angelu). Paolini ukončil střední školu díky speciálnímu programu v 15 letech, kdy také začal psát Eragona. Trvalo celkem rok, než dal Eragona dohromady, a další rok, než mohl být Eragon vydán v nakladatelství. Jak sám přiznává, lákala ho univerzita, dokonce se i na jednu přihlásil a byl přijat (Reed College), ale uvědomoval si, že by neměl čas na propagaci své knihy ani na další psaní. Z tohoto důvodu také zatím studium na univerzitě odložil.

 

Paolini si už v dětství naplánoval, že napíše nějakou knihu. Když mu bylo jedenáct, po přečtení jedné fantasy knihy zatoužil napsat také nějakou, lepší. Mnoho lidí soudí, že se mu to již povedlo.

 

Když se v Paoliniho hlavě zrodil nápad s draky, začal se zajímat o příručky o tvůrčím psaní a začal je studovat hlouběji. Jakmile dopsal Eragona, dal ho přečíst rodičům, kteří prý nezasahovali do děje jako takového, ale opravili např. gramatickou a stylistickou část. Paolini měl to štěstí, že jeho rodiče vlastnili malé nakladatelství Paolini International, LLC, v němž také Eragon poprvé vyšel. Nejprve se kniha prodávala v jejich městě Paradise Valley v Montaně a teprve poté začala expandovat do okolí a posléze i do jiných států USA. Svoji knihu prezentoval na několika středních školách, a to ve středověkém kostýmu.

 

Eragon byl objeven Carlem Hiaasenem, který představil knihu svému vydavateli, Alfredu A. Knopfovi. V srpnu 2003 vydalo nakladatelství Random House druhé vydání Eragona. Ubylo v něm 20 000 slov, ale získal nový obal, zdokonalenou mapu (kterou kreslil sám Paolini), rozšířený starověký jazyk a jeho správnou výslovnost. Záhy poté byl Eragon přeložen do několika jazyků a získal si čtenáře a fanoušky po celém světě.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář