Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brisingr

Po bitvě na Hořících pláních a Eragonovu shledání s bratrancem Roranem, Eragon musí splnit svůj slib - pomoci Roranovi vysvobodit Katrinu.

Eragon, Safira a Roran se dostanou do Helgrindu- doupěte ra´zaků. Roranovi se podaří zabít jednoho ra´zaka a najdou Katrinu i jejího otce Slouna, kvůli kterému ra´zakové Katrinu unesli, ale jeden jim unikl. Safira nerada nereda opustila Eragona, ale musela, protože Eragon se musel vydat zabít druhého ra´zaka a potrestat Slouna. Nakonec druhého ra´zaka vypátrá a zabije a vydává se na cestu domů. Zjistí, že Slounovi vyklovali ra´zakové oči, ale to nebyl dostatečný trest.. Eragon při cestě zjistil jeho pravé jméno a poslal ho do Ellesméry.

Při cestě zpět se setkal s Aryou, která se ho vydala hledat. Po cestě zažili setkání s duchy, se kterými Eragon zatím neměl žádné zkušenosti...

Když dorazili do Surdy k Vardenům, přišly Galbatorixovy oddíly vojáků, ale nebyli jen tak obyčejní - byly to zrůdy, které necítí bolest, a s nimi přiletěl i Murtagh s Trnem. Tentokrát se ale Eragonovi s pomocí nově příchozích elfských kouzelníků ,vyslanými Islanzadí, se jim podaří Murtagha s Trnem zahnat. Eragon napravil zkažené požehnání- Elva nyní může cítit trápení všech, ale když nechce, dokáže ho bezbolestně nevnímat..

Při bitvě ale zemře Hrothgar - Král trpaslíků.Eragon dostane příkaz od Nasuady: má odejít do Tronjheimu (sám, bez Safiry, aby Galbatorixovi špehové neměli podezření a nepřivolali Murtagha s Trnem) a zůčastnit se volby nového trpasličího krále.

V Tronjheimu není příliš příjemná atmosféra- neděje se nic zajímavého a navíc se Eragona snaží zabít trpasličí klan Az Sweldn rak Anhuin..

Roran je přiřazen do vojenského oddílu, který obléhá osady a města. Roran zase ukáže své vůdcovské schopnosti- sice neuposlechne rozkaz velitele, ale zachrání tím celý oddíl. Nasuada ho nechá zbičovat a ustanoví ho vůdcem skupiny bojovníků Urgalů a lidí, aby je sjednotil. Dojde k zápasu mezi urgalem a Roranem, nakonec ho Roran vyhraje, a urgal uzná, že skutečně má právo nosit titul velitele.

Nakonec se králem trpaslíků stane Orik. Eragon se může vrátid do Surdy, ale nejdřív se musí vrátit se Safirou do Ellesméry za Oromisem a Glaedrem a dozvědět se, jak to, že je Murtagh tak silný, že ho přemohl, a to se stal Jezdcem teprve nedávno. dozví se, že Galbatorix krade srdce draků - Eldunarí, a díky tomu má takovou moc.

Taky dojde k odhalení jeho skutečného otce- není to Morzan, ale Brom. Eragon je pyšný, a velice rád, že není synem Morzana, a murtagh je jeho NEVLASTNÍ bratr.

Eragon potřebuje meč. Zajde za Rhunon - elfskou kovářkou, která vytváří zbroje a zbraně už odnepaměti, je z nejstarších elfů. Nechtěla, protože nemá ZÁŘOCEL- materiál na výrobu mečů pro Jezdce, a ještě k tomu přísahala, že po Zar´rocu už nevyrobí jiný meč pro Jezdce. Eragon si vzal radu Solembuma- "Až příjde čas, a ty budeš potřebovat meč, podívej se pod kořeny stromu Menoa...." . Eragon se Safirou se vydali k mohutnému, mocnému stromu, ve kterém je skryto vědomí elfky Linney. Málem zemřeli, díky Safiřině netrpělivosti, ale nakonec z toho vyvázli zdraví- elfka je spoutala svými kořeny. Když přišli k Rhunon, byla nadšená, a dokázala přísahu obejít: Vytvářela meč prostřednictvím Eragona- dávala jeho rukám a nohám v myšlenkách pokyny.

Další den má Eragon hotový meč. Zjistil, co se stalo se Slounem- elfové mu poskytli bydlení, oděv, a všechno pro jeho pohodlí, však zrak se mu ještě nerozhodli navrátit.

Eragon se Safirou musí odletět k Vardenům - obléhání Feinsteru už začalo a do bitvy musí dorazit včas. Oromis s Glaedrem se rozhodli odletět s vojskem Islanzadí na obléhání Gil´eadu. Glaedr s Oromisem se rozhodnout věnovat Eragonovi a Safiře  Glaedrovo Eldunarí. Eragon i Safira jsou  jejich nabídkou nesmírně poctěni a příjmou. Teď cítí všechny Glaedrovy myšlenky a mohou s ním kdykoli komunikovat..

Eragon se Safirou dorazili do Feinsteru a připojili se k bitvě. Naneštěstí se kouzelníkům paní Lorany podařilo vyvolat Stína, ale Eragon pomohl Arye ho zabít. Bitva skončila pro Vardeny vítězně.

Glaedr a Oromis se střetli s Murtaghem, a skrz Murtagha proti nim bojoval Galbatorix. Využil Oromisova záchvatu a zranil ho. Oromisovi upadl meč, ve kterém měl schovanou energii. Glaedr se snažil k němu doletět, ale byli příliš vysoko. Oromis umírá. Glaedr se snaží zabít Trna a Murtagha, ale nemá dost sil. "Glaedr ucítil ostrou bolest ve spodině lebeční a pak se mu zatmělo před očima a neviděl nic.

Kde je?

Byl sám.

Byl sám a ve tmě.

Byl sám a ve tmě a nedokázal se hýbat ani vidět.

Nablízku cítil mysl dalších bytostí, ale nebyli to Trn a Murtagh, nýbrž Arya, Eragon a Safira.

A pak si Glaedr uvědomil, kde je, a dopadla na něj hrůza celé situace a on zavyl do temnoty. Vyl a vyl, oddal se své bolesti a nezajímalo jej, co by mohla přinést budoucnost, protože Oromis byl mrtvý a on byl sám.

Sám! " z Brisingru

Eragon to řekl Nasuadě a Arye, a zeptal se, co teď. řekla, že budou pochodovat na Belatonu, do Dras-Leony, a pak do Uru´baenu,

", kde buď svrhneme Galbatorixe, nebo zemřeme. To budeme dělat teď, Eragone." z Brisingru